En İyi Akü Markaları (TRAKTÖRLER İÇİN) 2025

CiftciBey

Administratör
Memleket
Adana
Yaşadığı Ülke
Türkiye
Selam dostlar. Şu çokça tartışılan akü meselesine biraz açıklık getirip, biraz da aramızda tartışalım istedim. Traktör için akü seçme işi maalesef öyle gelişi güzel yapılacak iş değil. Çiftçilikle uğraşan herkes bilir ki traktör sabah çalışmazsa, o bütün gün boşa gider. Bu gibi sebepler yüzden akü alırken sadece marka değil; soğukta çalışma gücü, marş basma kapasitesi, sarsıntıya dayanıklılık ve garanti süresi gibi birçok unsurları dikkate almak şart.

2025 yılında traktör kullanıcıları arasında en çok tercih edilen ve güvenilen 10 akü markasını, diğer platformlardaki kullanıcıların gerçek deneyimleri ve ürün performanslarını dikkate alma eşliğinde aşağıda sıraladım. Buna ek olarak bilmeyenler için akü çeşitlerini ve özelliklerini de ekledim ki, akülerin çalışma mantığını anlayarak daha verim odaklı seçim yapalım. Elbette hangi markanın hangi koşullarda daha iyi performans gösterdiğini öğrenip, kendi traktörüne en uygun aküyü seçebilirsin.

1. Mutlu Akü

mutlu akü

Mutlu Akü, traktör kullanıcılarının birçoğu için değişmez favorilerden biri. Hem eski tip hem yeni nesil donanımlı traktörlerde sorunsuz çalışıyor. Bazı kullanıcılar, 7 yıl boyunca bakım yapmadan kullandıklarını söylüyor.

Bazı platformdaki kullanıcılar şu tarz geri bildirimlerde bulunuyor:
“Arabada 11 yıl gitti, traktörde de ortalama 5-6 yıl gidiyor.”
“Ağır hizmet tipi modeller yeni traktörler için birebir.”
“Fabrika çıkışlı olan 9 yıl dayandı.”
Özellikle sabah marş basma problemleri yaşayanlar için ağır hizmet tipi Mutlu modelleri öneriliyor.

2. İnci Akü

inci akü.jpg

Son yıllarda yıldızı parlayan İnci Akü, yüksek amperli modelleriyle güçlü motorları rahatça çalıştırıyor. Elektronik donanımı fazla olan modern traktörlerde iyi performans veriyor.

Bazı kullanıcılar şu yorumları yapmış:
“6 silindir motoru tır derdemez çalıştırıyor.”
“105 amper aldım, yazın sorun yok ama kışın biraz zorladı.”
“Bana göre baya uzun ömürlü.”
Hem fiyat hem performans açısından dengeli bir seçenek arayanlar için ideal.

3. Povver Akü

povver akü

Yeni çıkan ama adından sıkça söz ettiren bir diğer marka da Povver (ya da Power). Dayanıklılığı ile dikkat çekiyor ve birçok kullanıcı uzun ömürlü olduğunu söylüyor.

Bazı geri bildirimler şöyle:
“Baya uzun ömürlü, hala kullanıyorum.”
“Fiyatı uygun, işini fazlasıyla yapıyor.”
Uygun fiyatlı ama kaliteli bir alternatif isteyenler için tercih edilebilir.

4. Yiğit Akü

yiğit akü

Yiğit, piyasada köklü geçmişi olan markalardan biri. Traktör sahiplerinin birçoğu fabrika çıkışında bu markayla tanışmış. Plaka sayısı fazla olduğu için uzun ömürlü ve güçlü bir seçenek.

Kullanıcı yorumlarından örnekler:
“2001 model Tümosan’a taktım, sattım hala çalışıyor.”
“6 senedir üstünde gelen akü çalışıyor, maşallah.”
“Yeni traktörlerde de iyi sonuç veriyor.”
Ağır şartlar altında çalışan traktörlerde test edilmiş güvenilir bir marka.

5. VARTA Akü

varta akü

Alman kalitesiyle ünlü VARTA, traktörlerde biraz daha pahalı kaçabilir ama uzun vadede yüz güldürüyor. Özellikle teknolojik donanımı fazla olan traktörlerde öne çıkıyor.

Forum geri bildirimleri:
“Plaka sayısı fazla, diğerlerinden 6-7 kilo ağır.”
“Traktörde kullanmadım ama binek araçta yıllardır sıkıntı yaşamadım.”
“En iyilerden biri.”
Güçlü performans, yüksek kalite isteyen ama biraz daha bütçesi olanlar için.

6. Bosch Akü

bosch akü

Bosch, otomotiv dünyasında zaten kendini kanıtlamış bir isim. Traktörlerde genelde daha yeni modellerle birlikte kullanılıyor.

Kullanıcıların yorumu:
“Kalite iyi ama biraz pahalı.”
“Soğuk havalarda iyi marş basıyor.”
Kalite odaklı kullanıcılar için mantıklı bir tercih olabilir.

7. Esan Akü

esan akü

Sanayi tipi makinelerde kullanılan Esan, ağır yük altındaki performansıyla traktörlerde de test edilmiş durumda.

Görüşlerden bazıları:
“Kepçede kullandım, sonra traktöre taktım memnunum.”
“Sert arazide bile sorun yaşamadım.”

8. President Akü​

president akü

Yeni nesil yerli üretim President, ekonomik ve dengeli yapısıyla öne çıkıyor. Garanti süresiyle de avantaj sağlıyor.

Bazı yorumlar şöyle:
“Uygun fiyatlı ve güvenilir.”

9. Hugel Akü

hugel akü

Hugel, son yıllarda Türkiye pazarında adını duyurmaya başlayan Güney Kore menşeili bir marka. Özellikle orta segment traktör kullanıcıları arasında fiyat/performans dengesiyle dikkat çekiyor. Yüksek marş gücü ve dayanıklı yapısıyla öne çıkıyor. Türkiye’de bazı ithal traktörlerde fabrika çıkışlı olarak da geliyor.

Bazı kullanıcı geri bildirimlerine göre:
“Yedek olarak almıştım ama esas aküm bozulunca traktöre taktım, iki yıldır hiç sorun yaşamadım.”
“Yeni nesil akü teknolojisine sahip, özellikle kış performansı beni şaşırttı.”
“Traktörümde çok elektronik donanım yok, Hugel gayet yeterli geldi.”
Bütçesini zorlamadan kaliteli bir ithal akü arayan kullanıcılar için mantıklı bir tercih olabilir.

10. Banner Akü

banner akü

Avusturya menşeili olan Banner Akü, Avrupa'da uzun yıllardır tercih edilen bir marka. Türkiye’de fazla yaygın olmasa da, yüksek kaliteli ve güvenilir yapısıyla profesyonel kullanıcılar arasında bilinirliği artıyor. Özellikle elektronik donanımı yoğun traktörler ve soğuk hava koşulları için ideal.

Kullanıcılardan gelen yorumlar şöyle:

“Binek aracımda da kullandım, traktörde de memnunum. Sabit voltaj veriyor, motor aksamını yormuyor.”
“Biraz pahalı ama 5 yıl boyunca hiç sorun çıkarmadı.”
“Kışın bile ilk marşta çalıştırıyor, ithal kalitesini hissettiriyor.”
Yüksek fiyatına rağmen, uzun vadede dayanıklılık arayan ve yüksek performans beklentisi olanlar için Banner iyi bir seçenek.

Akü Çeşitleri ve Özellikleri

Şimdi gelelim işin biraz daha teknik kısmına. Her akü, her araca gitmez dostlar. Traktör gibi makinelerde yüksek akım, dayanıklılık ve sağlamlık şart. O yüzden akü seçerken sadece marka değil, türüne de dikkat etmek gerek.

Sulu Akü Nedir?

Sulu akü klasik tiptir, yani elektrolit sıvı içerir. Uygun fiyatlıdır ama bakım ister. Özellikle sıcak bölgelerde buharlaşma riski var. Ama sağlam bir elektrik tesisatı varsa ve düzenli su kontrolü yapılırsa yıllarca kullanırsın. Traktörlerde genelde sulu akü tercih ediliyor çünkü daha ekonomik.

Kuru Akü veya Jel Akü Nedir?

Bakım istemeyen, daha pahalı ama daha dayanıklı olan modellerdir. Jel akü özellikle sarsıntıya dayanıklı olduğundan biçerdöver, kepçe gibi makinelerde avantaj sağlar. Soğuk havalarda da performansı yüksek. Ama traktörde herkes tercih etmiyor çünkü fiyatı yüksek.

Geri
Üst Alt